Excursie de informare în Egipt – partea 6

Publicat pe Actualizat pe

Pachetele pentru mic dejun au fost pregătite cu atenție la hotelul Tia Makadi Heights, în această a șasea zi a infotrip-ului nostru. Acum este 07 dimineața și plecăm adormiți, într-un șir impresionant cu 16 autocare Tez Tour, toate cu aceeași destinație – Valea Regilor, de lângă orașul Luxor!.

Langa Templul lui Hatshepsut

Nefiind cunoscător sau pasionat de egiptologie sunt cam indiferent la vederea mormintelor faraonilor, cel mai spectaculos rămâne cel al lui Tutankhamon cu masca sa de aur, pentru care trebuie să cumpărăm bilet separat. O construcție uimitoare, poate și datorită munților spectaculoși care o înconjoară, este Templul Reginei Hatshepsut, singura femeie, de altfel, numită faraon; aceasta a condus spre prosperitate Egiptul, peste 20 de ani, ce-i drept a folosit o barbă falsă pentru asta…Lecția noastră de istorie continuă cu două statui gigantice, cu peste 3500 de ani vechime, aparținând faraonului Amenhotep al III-lea, care a domnit 35 de ani. Suntem foarte norocoși că le vizităm, ele au fost descoperite recent, mai exact acum patru ani, și sunt numite ”Coloșii lui Memnon” .

Completăm călătoria noastră cu o scurtă croazieră pe Nil, un fluviu care arată ca un bătrân trecut prin mii de încercări, la sfârșitul cărora a rămas în viață, încercând acum să crească generațiile tinere, cu înțelepciune și generozitate. După masă vizităm două fabrici: una de alabastru și alta de papirus. Cea din urmă îmi place mai mult pentru că este mai dichisită iar ghidul nostru ne arată cu îndemânare tot procesul de fabricație al papirusului, lucru care ne dă o poftă de negociere chiar și în mijlocul străzii.

Am vizitat foarte multe astăzi, dar cel mai frumos obiectiv îl descoperim la final, doar pentru el ar fi meritat tot acest drum canicular…este Templul din Karnak: se spune că s-a construit în 1300 de ani și că este cea mai mare construcție din lume, dedicată religiei! Descoperim aici un complex de coloane antice, sfincși impunători, temple în ruină și capele răcoroase, al cărui nume – Karnak- se traduce ca ”cele mai alese locuri”; aflăm că au contribuit 30 de faraoni, de-a lungul istoriei, la frumusețea acestui loc!

Mai avem două ore de mers cu autocarul până la hotel, turiștii care ne acompaniază au adormit deja dar toată această călătorie mi-a dat o vitalitate similară cu cea din anii studenției, când era anormal să nu ai o zi de poveste; începem deci un concurs de cover-uri în autocar! Îmi dau seama totodată că Hurghada este una dintre destinațiile care te întinerește, lucru pe care îl citeam zilele astea despre Roma. Cu multe sarcini și responsabilități uiți că viața ta este frumoasă, în vacanță sau acasă, și că tu ești chiar în centrul ei, cu pasiunile și calitățile tale unice, nu trebuie să fii un spectator ascuns după o cameră foto…

La sfârșitul excursiei ajungem la noul nostru hotel, Fort Arabesque 4*. Se pare că mi-am găsit hotelul preferat, pentru mine e mai frumos decât toate hotelurile de cinci stele vizitate vreodată, are forma unui castel, cu acest far în depărtare, ospătarul îmi vorbește într-o italiană ”curată”, mâncărurile sunt impecabile iar turiștii îmi dau impresia că sunt pe Titanic – britanici și nemți care îți deschid ușa când ești în dificultate, zâmbindu-ți mereu aristocratic. După masă descoperim și restaurantul cu muzică live, nu lipsesc lumânările discrete și elegante, întrebare: pot să rămân aici ?!

Pentru încheiere am ales cea mai frumoasă melodie  egipteană, ascultată în Hurghada.

Ce părere ai despre articolul meu?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.